mandag 7. juni 2010

Rabarbra - igjen


Da har vi hatt besøk i helgen. Rigmor var hjemmom for re-union fest med klassekamerater fra Kongsgård. Vi grillet fredag, og da var det rabarbra sorbet til dessert. Lørdag var vi først i kolonihagen, jeg måtte få luket ved bringebærene, Sofie plantet gresskar og luket litt i sine bedd, og Rigmor luket ved kepa løken. Vi spilte spill mens vannsprederen vannet. Da dukket en av min manns kollegaer opp og hilste på. Vi ble kvitt en del rabarbra da også. Og om kvelden dro vi til Sola på besøk hos venner og fikk servert god mat, og ga bort en del rabarbra. Avlingen er så enorm i år!

Søndag var vi på besøk hos en nevø som har kjøpt leilighet på Storhaug. Koselig leilighet, og kjekk nevø. Vi hadde med litt rabrbra dit også - og fikk gode tips til å lage Chutney. Lav varme og mye tålmodighet. (Tror han kjenner sin gamle tante etterhvert! ) Ingen fosskoking - det misfarger.

Vel hjemme - bar det rett i grytene med rabarbrachutneyproduksjon. Vi benyttet oppskriften fra Stavanger Aftenblad:

Rabarbrachutney
En krydret og smakfull chutney som passer like godt til grillede lammekoteletter som tilbehør til en sterk ost. Sukker- og eddikmengden er omtrentlig ettersom rabarbra kan variere sterkt i syre. Smak deg fram.

Du trenger:
400 g rabarbra
1 gul løk
1 ts rapsolje
1 ss sennepsfrø
1 ts spisskummin
1 finhakket, rød chili
1/2 ss revet fersk ingefær
1 dl sukker
1/2 ts salt
1/2 dl eplesidereddik

Skyll rabarbraen og skrell stilkene hvis de er grove. Strimle tynt.
Strimle løken tynt og fres i noen minutter i olje i en kasserolle. Rør i krydder og fres videre noen minutter til sennepsfrøene begynner å poppe.
Legg rabarbra, sukker, salt og eddik i kasserollen med krydderne og kok opp. Småkok under lokk i 10 minutter eller til rabarbraen er moset.
Justér syren og sødmen hvis det trengs.
Hell massen på rengjorte glass.


Resultatet ble godt.

Ingen kommentarer: