onsdag 1. september 2010

Besøk i hagen

Forrige helg hadde vi familie på besøk fra Bergen. Det var kjekt å ta dem med innom hagen en liten tur, de har jo bare hørt om kolonihagen, aldri sett den. Sewlv om jeg ikke kunne vise frem en strøken parsell, men en parsell med for langt gress, mye ugress, jordskokk blåst overende, så var det da noe bra å vise frem. For eksempel Sofie sine planter som tappert kjemper mot irriterende slyngplanter.Og besøket hjalp til med å binde opp jordskokken, som var altfor høy i forhold til Stavangers vindstyrke.
De fikk sett hytta og eplehekken og fikk noen smaksprøver på det som vokser der.
Og Sofie fikk herjet litt med fetrene sine.

Kolonihagekonkurranser for barna.



Lørdag var vi i hagen og ventet i spenning. Solsikkene skulle måles, potetene veies og gresskaret veies. Gresskarene våre har slitt i år. Ikke har det vært spesielt solrikt og varmt, og så har det vært tørt likevel... Sofie sine gresskar har ikke fått så mye gjødsel i år, kanskje 3 ganger i løpet av sesongen, så konkurransegresskaret var blitt litt over 2 kg. I 2007 da hun vant var gresskaret 10 kg. Det sier litt om forskjellige somre, og litt om gjødselsmengder.

Solsikkene vi plantet, har blitt passet godt på. Likevel overlevde bare 5 stk av de 15, og bare 3 av disse ble over 2,5 meter. Vinden knakk noen (jeg tar selvkritikk, neste år bindes de opp etter sterkere materiell enn en lang bambusstang) sneglene tok noen før vi rakk å smøre inn nederste del av stilken med vaselin. Men det ble da en klar vinner blant våre tre, 2 meter og 62 cm. Det er høyt, men neppe blant de høyeste i hagen.

Potetkonkurransen bestod i å plante en settepotet i en bøtte med 10 liter jord. Sofie har gjort det, og flyttet rundt på den så spannet har stått under vannspreder, i sol, i skygge, så potetene har hatt gode vekstforhold. Men ikke fått noe gjødsel utover kukomposten som var blandet i jorda ved planting. En potet var blitt til 14, av meget variabel størrelse. Hva samlet vekt var, fikk jeg ikke notert ned, men Sofie var godt fornøyd. Så får vi sammenlikne oss med de andres resultater når vinnerne av konkurransene kunngjøres senere i september.
Det viktigste er å delta, og lære underveis.