mandag 7. juni 2010

Oppskrift på Rabarbra sorbet

Det er bare så mange rabarbra kaker/paier en orker på en sesong. Men med så stor og god avlig vi har i år - må vi nesten spise litt mer av denne sunne gode frukten mens den er på sitt beste. Vi liker jo is og sorbet'er - så da får vi jo bruke litt rabarbra til dette.
Oppskriften vi prøvde var:

Rabarbra sorbet
750 gr rabarbra, vasket og kuttet i biter
500 ml kokende vann
500 gr melis
1 vaniljestang
1 kanelstang

Tøm melis i det kokende vannet, og rør om til det harløst seg opp.
Skrap ut frø fra vaniljestangen, og ha frø, stangen, kanelstang og rabarbra oppi sirupen.
Kok opp, reduser temperaturen, og la det småkoke i 10 minutter.
Fjern gryten fra platen, ta ut vanilje-og kanelstang, og avkjøl.
Ha blandingen i en foodprosessor, og kjør til purè.
Avkjøl blandingen.
Ha den så i iskremmaskin, og la den gå til sorbeten er stivnet.

Konklusjonen - dette er nok mest for de voksne.... men vi likte den.

Rabarbra - igjen


Da har vi hatt besøk i helgen. Rigmor var hjemmom for re-union fest med klassekamerater fra Kongsgård. Vi grillet fredag, og da var det rabarbra sorbet til dessert. Lørdag var vi først i kolonihagen, jeg måtte få luket ved bringebærene, Sofie plantet gresskar og luket litt i sine bedd, og Rigmor luket ved kepa løken. Vi spilte spill mens vannsprederen vannet. Da dukket en av min manns kollegaer opp og hilste på. Vi ble kvitt en del rabarbra da også. Og om kvelden dro vi til Sola på besøk hos venner og fikk servert god mat, og ga bort en del rabarbra. Avlingen er så enorm i år!

Søndag var vi på besøk hos en nevø som har kjøpt leilighet på Storhaug. Koselig leilighet, og kjekk nevø. Vi hadde med litt rabrbra dit også - og fikk gode tips til å lage Chutney. Lav varme og mye tålmodighet. (Tror han kjenner sin gamle tante etterhvert! ) Ingen fosskoking - det misfarger.

Vel hjemme - bar det rett i grytene med rabarbrachutneyproduksjon. Vi benyttet oppskriften fra Stavanger Aftenblad:

Rabarbrachutney
En krydret og smakfull chutney som passer like godt til grillede lammekoteletter som tilbehør til en sterk ost. Sukker- og eddikmengden er omtrentlig ettersom rabarbra kan variere sterkt i syre. Smak deg fram.

Du trenger:
400 g rabarbra
1 gul løk
1 ts rapsolje
1 ss sennepsfrø
1 ts spisskummin
1 finhakket, rød chili
1/2 ss revet fersk ingefær
1 dl sukker
1/2 ts salt
1/2 dl eplesidereddik

Skyll rabarbraen og skrell stilkene hvis de er grove. Strimle tynt.
Strimle løken tynt og fres i noen minutter i olje i en kasserolle. Rør i krydder og fres videre noen minutter til sennepsfrøene begynner å poppe.
Legg rabarbra, sukker, salt og eddik i kasserollen med krydderne og kok opp. Småkok under lokk i 10 minutter eller til rabarbraen er moset.
Justér syren og sødmen hvis det trengs.
Hell massen på rengjorte glass.


Resultatet ble godt.

torsdag 3. juni 2010

Gresskar

Nå har vi plantet ut gresskarene våre. Sofie tar ingen sjanser og har det ene på vent i drivhuset, det andre er plantet ut og gjødslingen påbegynt.

Jeg er alltid risikovillig og optimist, så mine planter er plantet ut. Men jeg har sett maur, med mauregg. Så det er nå lagt ut mauråte og maurfelle, så får vi håpe de trekker åten med seg ned i gangene sine og legger seg til å dø. Sofie sitt område som hun hadde ryddet til gresskarplanter, var helt ødelagt av travle maur.

Sofie fikk også noen artige gresskarplanter av Jorunn. Slike med "hempe" eller "krok" på, som klatrer. Disse har vi satt i en isoporkasse i solen, og flettet et uryddig klatrestativ til dem i pil.

Rabarbra kan brukes til så mangt

I kolonihagen har vi en del rabarbra. I år har de blitt skikkelig store og kraftige, uten å bli tørre. Vi har prøvd det meste - syntes jeg. rabarbra servert til laks - sånn passe godt, rabarbrakompott, rabarbra crumble, rabarbra kake, rabarbrasuppe. Hva mer kan vi bruke rabarbraen til?

Molly benytter seg av de store rabarbrabladene til å gjemme seg for sine fiender. Blant annet kråkene i kolonihagen. Når hun har prrøvd å fange dem, og de i stedet vil ta henne - er et rabarbrablad et yndet gjemmested.

--------------------------

Rabarbrasorbet er jeg blitt anbefalt. Vi får prøve det i morgen, og blir det godt for vi legge ut oppskriften:-)