torsdag 31. mai 2007

Valmuesøster






Jeg har sett bilde av valmuesøster før, og syntes dette er en utrolig vakker blomst. Så da jeg leste at Iberiasnegl ikke var glad i valmuer - tenkte jeg at jeg skulle prøve ut valmuesøster også. Og jammen har søsteren fått stå i fred. I går kom blomsten - så i dag hadde jeg kamera med meg bort. Finere søster finnes vel ikke!


40x40 heller




I går var jeg på Coop Bygg og kjøpte 40x40 cm betongheller til å dekke jorden mellom de tre store kassene mine med. Det ble 21 heller. Og de er tunge. Så jeg fikk kjørt dem opp i kveld. Middagen ble en Peppes Pizza levert ved porten. Populært hos Sofie, Hanne og Julia.
Deretter var det å fjerne gresset og jevne jorda, og dekke med heller. Det tok noen timer.

mandag 28. mai 2007

Japansk rhodedendron


Sofie har tilbrakt en del tid i hagen til Rose og Chris - og der har hun utviklet stor sans for rhodedendron. Så da vi dro avgårde for å handle inn noen av de "sneglesikre" plantene fra listen i gårsdagen VG fikk vi bl.a. denne med på kjøpet! Heldigvis er den japansk - så den blir ikke for stor. Med god hjelp av Bente fikk Sofie plantet den ett meget synlig sted i hagen.
I tilfelle DU ikke leste VG og klippet ut den essensielle listen er den gjengitt her med irrelevante kommentarer på kjøpet:
Akeleie (3 stk plantet i dag)
Astilbe (Hadde 2 - har nå 3)
Bergknapp (utsolgt)
Hagesildre
Hageskrinneblomst
Julerose (for stor og lett å knekke)
Kransvakkerøye
Lavendel (2 stk)
Løytnantshjerte (1 liten pinglete sak men siste eksempler i butikken)
Sildrer
Storhjelm
Timian (har i krydderbeddet)
Valmue (Hadde en stor sneglefri valmue - handlet inn 6 svært små...håper de kommer seg)

Mer snegler...

Sneglejakten fortsatte. Hvordan bedre tilbringe en søndagskveld mellom 21.30 og 23.00 enn intens sneglejakt. 200 snegler - da inkludert stiene i kolonihagen.

En relativt liten brunsnegle satt på kanten av trillebåren. Snakk om å være nesten i sikkerhet. Jeg hadde jo blikket festet på bakken. Det var bare tilfeldig at jeg ryddet vekk trillebåren før jeg gikk inn i hytta og la meg.

Til den som lurer...ja den måtte og bøte med livet.

fredag 25. mai 2007

Blomster og sneglejakt



Ja nå begynner blomstrene virkelig å komme til sin rett. Selv om jeg har hatt 3 sneglefeller spredt rundt om i hagen, og disse har blitt tømt for sitt ufyselige innhold med jevne mellomrom, ser det ut til at det fremdeles er mange snegler igjen. Så i dag var vi i hagen helt frem til kl. 21.00. Da begynte jaktsesongen.
Langs bakken rundt alle blomster som viste tegn på angrep, rundt stammen på trær, under det litt lange gresset, alle steder oppsøkte vi snegler - fanget dem og hev dem i en skål med salt. Talte 120 snegler på en time. De fleste var riktignok små - men noen store var det. Blandt annet en som krøp oppover drivhuset mitt - heldigvis på utsiden.
Etter å ha massakrert sneglene ble de tømt opp i en hundepose, før jeg fyllte nytt salt i skålen og bega meg på rundt stiene i hagen og plukket snegler. Jeg var en tur oppom Rosaly og Chris og plukket snegler. Der var snaglene i gang med kveldens festmåltid på diverse små blomstre da de brutalt ble fjernet fra maten og rullet i salt.

torsdag 24. mai 2007

Besøk


Avdelingen der jeg jobber hadde en workshop om kommunikasjon 21.mai. Den ble arrangert i hovedhuset i kolonihagen og det fungerte godt. Det kan friste til gjentakelse. Været hadde vært dårlig i forkant... (relativt sett...) og ble dårlig igjen dagen etter. Men den 21. mai var det strålende vær og hagene viste seg frem på sitt beste.

Etter workshopen kom Svein Håland og fortalte litt om kolonihagen, og tok oss på en omvisning slik at kolegaene fikk se hagen min, hagen til Rosaly og hagen til Svein.

På bilde ser dere strømmen av kollegaer på vei inn i hytta og på tur rundt i hagen.

torsdag 17. mai 2007

Mais


Sofie er glad i mais. Så da hun skulle velge hvilke grønnsaker hun syntes vi skulle dyrke - ble det mais. Nå har vi plantet maiskorn i vinduskarmen hjemme, og de begynner å bli klare til å pottes om. Kanskje noe egnet arbeid denne helgen? Maiskornene ble plantet samtidig...men en enkel plante ser ut til å trives mye bedre enn de andre. Interessant gitt at de alle har samme vekstforhold....og lysforhold.
Neste utfordring blir hvor på parsellen 14 maisplanter bør plantes....

lørdag 12. mai 2007

Staudene begynner å vise seg frem



Nå har staudene virkelig begynt å vise seg frem.


Og det viser resultater av høstens staude-flytte-sjau. I beddet langs grusgangen står de må på rekke, og i beddet ved drivhuset er det tynnet ut litt. Så får vi håpe de virkelig får vist seg frem i løpet av sommeren.

Grill og kos

Det er koselig å grille litt og spise ute i det fri med naboer og venner, og selv om det enda er tidlig i sesongen har vi alt hatt en del kvelder der. Noen kaldere enn andre. Vi har grillet hvalbiff, laks, pølser, kylling. Og vi har nytt selvdyrket ruccolla selv om resten av salatingrediensene har vært handlet inn.



Da Elin og Anbjørn var innom var været bra, og vi koste oss utendørs. I går da rose og Chris og Bente var der - var det så pass kjølig at Olav tok på seg varmedress.

Bente mente at hun frøs på seg løsunger...

Sofie som har vært syk måtte "tvinges" til å kle seg varmere. Selv Tina gikk og satte seg ved grillen, så det var nok litt kjølig.





lørdag 5. mai 2007

Rabarbra


I år er det utrolig fin rabarbra. Saftig og frisk allerede.

3 mai hadde vi årets første rabarbra pai, og en ny skal lages og tas med til Rosaly i morgen.

Rabarbrapai oppskrift:

Vask, rens, skjær 400 gram rabarbra i ca 2 cm lange biter som legges i en ildfast form. Dryss 4 -6 ss sukker over. Smuldre 2 dl hvetemel, 75 gram margarin og 1 ss sukker til en grynet masse. Fordeles over rabarbraen. Stekes i ovnen i 20 minutter ved 225 graders varme.

Serveres med iskrem eller fløtekrem.

vektene mine

Ved hjelp av noen strømpebukseben, klinkekuler og grønn silkesnor har jeg laget vekter til noen av grenene på trærne mine. Det visste seg selvsagt at det var mange flere greiner enn vekter... men en god del greiner bøyer seg nå litt nedover slik at frukten som kommer på den skal bli lettere å plukke.

Gresskar


Hvert år i hagen er det konkurranse om det største gresskaret. Det vil selvsagt Sofie være med på i sin jakt etter rekorder. Nå syntes både Sofie og jeg at gresskar er både fine å se på, og litt tøffe grønnsaker. Dessuten er ikke gresskarpai direkte vondt...en kan lære seg å like det - og det gjør vi. I tillegg er det mange spennende gresskar retter. Så til høsten og vinteren skal vi etter planen kose oss med en del av dem.

Men så til poenget. I den store gresskar og solsikke konkurransen var det 2 gresskarfrø i posen vår, og en av disse begynte å spire og vokste bra. Den andre skjedde det ikke noe med. dette bekymret Sofie. SÅ vi kjøpte en pose med gresskarfrø på felleskjøpet - men da vi leste på baksiden stod det at dette var spesielt små gresskar... godt egnet for mikrobølgeovnen. Så etter å ha plantet dem måtte vi kjøpe enda en pose med frø - for vanlige oransje store gresskar. Nå utviklet disse seg raskt og i dag ble 6 planter flyttet utendørs i solen...med god adgang til litt kukompost. Så håper vi at det blir minst ett megastort gresskar som resultat.

Plantesalg




I dag var det plantesalg i kolonihagen. Jeg hadde planer om å kjøpe ett par sommerblomster til Sofie sitt bedd, og muligvis noen små til kanten av beddet mitt.


Men da vi kom ned til den røde låven og fikk se ett hav av blomster til salgs endte vi opp med en rosa blomst, litt liljekonvaller og noen forglem-meg-ei og noen fine gule sommerblomster.... Og så var det grønnsakene. Jeg kjøpte stilkselleri (15) og brokkoliplanter (10) for det er ting jeg vet vi spiser. Så var det en kasse med noen merkelige spirende brune klumper eller røtter. En av dameforeningen sine medlemmer fortalte meg at det var jordskokk. Jeg måtte jo bare prøve å plante noen av dem som en skjermende vegg mot veien ble det foreslått, og reklamert med hvor godt det smakte rett tillaget. Ja ja - kan hende jeg lliker jordskokk. Det er i allefall kjekt med ting en ikke kjenner fra før...så jeg endte opp med å kjøpe 10 små knoller som nå er plantet. Bilde følger når noe kommer til å stikke over jordskorpa i løpet av de neste ukene.
Inne i det beskyttende tunellene er det salatplanter overført fra drivhuset i den ene - og broccolli i den andre. Så får vi se hvordan det fungerer med fiberduk.


tirsdag 1. mai 2007

Tidlig blomstring



I år var fruktblomstringen tidlig...syntes jeg. Både plomme trær, pæretrær og morell trærne begynte å blomstre i midten av apil... og i løpet av de siste aprildagene kom jammen epleblomstringen i gang.
Jeg er vanligvis en optimistisk person...men i det siste har jeg tenkt en del på biene. Jeg leser det er blitt færre av dem - og jeg har ikke sett noen selv enda. En humle på nabo Brita sin parsell har jeg sett, men ikke en eneste bie eller humle hos meg enda. Kan det bli noe frukt da hvis ikke humlene dukker opp snart. Kanskje ingen har fortalt dem om global oppvarming og bedret klima.


Potteplanter



I helgen som var hadde jeg besøk av mine foreldre. Da fikk alle krukkene i hagen innhold. Vi var på Plantasjon og handlet små lavtvoksende trær til terassen samt en del større blomster.

Alle har nå lecakuler i bunnen av pottene, jord, kukompost og mer jord. Og så er de plassert ut på diverse steder på parsellen til fryd for øyet.

Det viste seg at jeg hadde overvurdert størrelsen på en del av krukkene... så den ene planten var selvsagt for stor til krukken. Den står nå i en plastbolle på hagebordet. Så får vi se om det blir dens endelige skjebne eller om den skal få en krukke av meg senere.

Så får vi se om plantene trives med det.